Contact

R.K. Basisschool
Willibrordus


directeur: J. Launspach
G.S. v Ruwiellaan 1
3621 XD Breukelen

tel. 0346-261832
mail ons

Hoe krijg je hoofdluis?

Hoofdluis heeft niets te maken met wel of niet schoon zijn. Het kan iedereen overkomen. Luizen lopen via het haar over van hoofd naar hoofd. De hoofdluis zoekt graag een warm plekje op: achter de oren, in de nek of onder een pony bijvoorbeeld. Kinderen lopen de meeste kans hoofdluis te krijgen, omdat ze bij het spelen vaak letterlijk de hoofden bij elkaar houden. 

Hoe herken je hoofdluis?

Hoofdluis veroorzaakt meestal jeuk, maar niet altijd. Het is aan te raden uw kind regelmatig op hoofdluis te (laten) controleren. Als u het haar met een fijntandige kam doorkamt boven een vel wit papier, kunt u zien of er luizen uit vallen. Het zijn grijsblauwe of, nadat ze bloed opgezogen hebben, roodbruine beestjes van een paar millimeter groot. Hun eitjes, neten, zijn witte stipjes die op roos lijken. Alleen zit roos los terwijl neten juist aan het haar vastkleven.

Behandeling

Als u hoofdluis ontdekt, is het belangrijk om meteen te beginnen met een grondige aanpak. Want zolang er luizen of nog niet uitgekomen neten op het hoofd zitten, blijft hoofdluis besmettelijk. De behandeling bestaat uit bestrijden én herbesmetting voorkomen.

Bestrijding

Kam gedurende 14 dagen het haar elke dag met een fijntandige kam. Kammen is het belangrijkst. Volg de volgende stappen. Maak het haar door en door nat. Verdeel crèmespoeling door het haar en spoel dit nog niet uit. Bescherm de ogen met een washandje en kam met een gewone kam de klitten weg. Pak dan een fijntandige kam en kam al het hoofdhaar, pluk voor pluk, vanaf de haarwortel. Begin bij het ene oor en pak na elke kambeweging een pluk in de richting van het andere oor. Vastgeplakte neten kunt u eventueel losweken door te deppen met azijn. Veeg tijdens de kambeurt de kam regelmatig af aan een witte papieren servet of zakdoek. Spoel de cremespoeling uit. Na gebruik de kam reinigen met water en zeep en de luizen en neten verwijderen. Combineer het kammen eventueel met een antihoofdluismiddel en herhaal de gecombineerde behandeling na 7 dagen (of volg de bijsluiter). Bij het kammen kunt u dan een fijntandige kam gebruiken. U kunt zich ook laten behandelen met AirAllé. Dit apparaat doodt luizen en eitjes door uitdroging. De AirAllé wordt alleen door professionals gebruikt.

Antihoofdluismiddelen

In antihoofdluismiddelen zit dimeticon, malathion of permetrine als werkzame stof. Hoofdluis kan ongevoelig worden voor malathion en permitrine. Daarom hebben middelen met dimeticon de voorkeur. Ook als u een anthoofdluismiddel gebruikt, moet u het haar dagelijks, gedurende 14 dagen uitkammen met een fijntandige kam.

Extra maatregelen? Nee!

Luizen verspreiden zich via haar-haar-contact. Extra maatregelen als het wassen van kleding, knuffels of beddengoed, stofzuigen of gebruik van luizencape zijn niet nodig.

Hoofdluis heb je niet alleen

Hoofdluis is enorm besmettelijk. Als uw kind hoofdluis heeft, meld dat dan op school, bij de kinderopvang, op (sport)clubjes, bij vriend(innet)jes, oppassen, opa’s en oma’s. Zij kunnen dan ook controleren. Bovendien moet u alle gezinsleden controleren. Vindt u bij hen geen luizen, herhaal de controle dan eens per week, gedurende twee weken. Vergeet ook uzelf niet.